АВД ЗА БЪЛГАРСКАТА БАЗАТА НА АНТАРКТИДА!

Антарктическата база на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън е най-отдалечената точка на България. За да достигнат до там, Учените работещи там, преплават най-бурното море в света – пролива на Дрейк. Те са изправени пред ураганни ветрове, движещи се ледници и полярен студ. Но най-голямата опасност за тях е същата, като за всеки друг човек работещ в България, Европа или Америка. Това е опасността от внезапен сърдечен арест. Разликата е в това, че на Антарктида няма линейки и няма дори и малък шанс в случай на такъв инцидент помощта да пристигне за няколко минути.

Единствения известен начин за терапия на сърцето при сърдечен арест е ранната дефибрилация. Наличието на такъв животоспасяващ уред на нашата база в Антарктида е задължително условие за осигуряване на безопасност на учените работещи там.

АВД ЗА БЪЛГАРСКАТА БАЗАТА НА АНТАРКТИДА!

Българският Антарктически Институт, Софийски университет Св.Климент Охридски и Фондация „Първите три минути“ в съвместно партньорство осигуриха един Автоматичен Дефибрилатор Powerheart G5. Той вече пътува към местоназначението си на о. Ливингстън!